Mitä on hakukoneoptimointi (SEO)?

Hakukoneoptimointi (SEO) on sitä, että autetaan hakukoneita (Googlea) ymmärtämään ja esittämään sivustosi sisältöä. Hakukoneoptimoinnin ultimaattinen tavoite on saada ykkössija Googlen hakutuloksissa, niin että mahdollisen moni kävijä joka etsii tietoa, palvelua tai tuotetta, päätyisi juuri sinun sivullesi. Hakukoneoptimointi tai SEO on verkkosivustojen ja sisältöjen optimointia niin, että ne näkyvät mahdollisimman korkealla Googlen hakutuloksissa. Tämä kaikki tapahtuu orgaanisesti, eli ilman maksettua Google mainontaa.

SEO-ideoita testaan kukkablogissani Slow Flower Garden.

Miksi hakukoneoptimoida?

Google on edelleen tärkein alusta jossa yritys tai brändi voi näkyä. Kun ihmiset haluavat ostaa jotain, he yleensä haluavat tutkia ja vertailla tuotteita, tai oppia asiasta lisää ennen ostopäätöksen tekoa. Silloin usein he kääntyvät Googlen puolelle hakemaan asiasta tai tuotteesta lisää tietoa. Jos sivustosi on top 3 hakutuloksissa, on suuri mahdollisuus että käyttäjä päätyy sivullesi katsomaan tuotetta tai lukemalla siitä lisää. Hakukoneoptimointi auttaa sivustoasi olemaan top sijoilla, kun käyttäjä on tekemässä ostopäätöstä.

Hakukoneoptimointi on hidasta ja pitkäjänteistä työtä. Nopeammin voi ostaa paikan Googlen top sijoilta Google Ads -mainosten avulla. Google Ads -hinnat nousevat kuitenkin vuosi vuodelta korkeammiksi ja tämä voi tulla kalliiksi. Silloin on tärkeä että sivustosi on SEO-optimoitu ja osa kävijöistä tulee “ilmaiseksi” sivustollesi, että asiakashankinnan kokonaiskustannukset eivät nousisi liian korkeiksi.

Miten hakukoneoptimoida?

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, jossa koko ajan parannetaan verkkosivustoa niin että haluamasi sivu näkyisi etusivulla ja top kolme sijoilla Googlen hakutuloksissa. Tärkeintä hakukoneoptimoinnin aloittamisessa on mielestäni laittaa perusasiat kuntoon SEO-mielessä, ja siitä lähteä rakentamaan ja parantamaan sivustoa. Tässä ovat tärkeimmät asiat mistä lähteä liikkeelle:

1. Tee hakusana-analyysi

Mieti millaisia hakusanoja oma kohdeyleisösi todennäköisesti käyttää etsiessään tuotettasi tai palveluasi. Käytä hakukoneiden työkaluja, kuten Google AdWords Keyword Planneria, löytääksesi relevantteja hakusanoja ja niiden hakumääriä. Tutki myös kilpailijoidesi käyttämiä hakusanoja Semrushista tai Ahrefs:ista selvittääksesi, millä hakusanoilla he rankkaavat korkealla Google-haussa.

2. Mappaa hakusanat

Mappaa samankaltaiset sanat hakusana-analyysissäsi yhteen. Valitse mitkä sanat kuuluvat samalle sivulle, ja valitse mikä sivu sivustollasi kuuluisi rankata näillä sanoilla. Luo sivu sanoille joilla ei vielä löydy sopivaa sivua. Valitse mitkä ovat ne tärkeimmät hakusanat sivustollesi, joilla haluat näkyä Googlessa.

3. Tarkista ‘keyword intent’

Tarkista hakusanojasi ja millaiset sisällöt rankkaavat top sijoilla. Haluuko käyttäjä ostaa tuotetta kyseisellä hakusanalla, vai haluaako hän saada lisää tietoa tuotteesta tai aiheesta? Haluaako käyttäjä vain löytää oikealle sivustolle, hakeeko hän tiettyä brändia? Luo sivu joka matchaa hakusanan keyword intent:iä.

4. Luo maailman paras sisältö

Luo maailman paras sisältö ja sivu kyseiselle hakusanalle, niin että ansaitset saada ensimmäisen sijan Googlessa. Paranna sisältöä jo olemassa olevalla sivulla lisäämällä SEO title, hakusanoja sivuille ja uutta sisältöä aiheesta.

5. Seuraa hakusanojen ranking kehitystä

Seuraa hakusanojesi sijoitusten kehitystä Rank tracking työkaluissa kuten Semrush, Ahrefs tai Wincher, niin näet miten tekemäsi muutokset ja parannukset sivustolla vaikuttaa hakusanojen sijoituksiin.

6. Luo helposti ymmärrettävä sivustruktuuri

Rakenna sivustosi sivustruktuuri niin että Google ymmärtää sitä, ja ymmärtää mitkä ovat sivustosi tärkeimmät sivut. Sääntönä on, että tärkeämpi avainsana tulisi olla korkeammalla sivustruktuurissa ja vähemmän tärkeä alempana.

7. Luo sisältöhubeja linkittämällä sivuja yhteen

Linkitä sisältösi tietyn teeman ympäriltä yhteen, niin Google ymmärtää mitä sisältöhubeja sivustollasi on ja millä teemoilla olet asiantuntija.

8. Katso että Google osaa lukea sivujasi

Sivusto voi näyttää hyvin optimoidulta, mutta todellisuudessa se voi käyttää JavaScriptia, kuten Reactia tai Angularia, joka tekee lähdekoodista hankalasti luettavan. Google pystyy kyllä lukemaan näitä jossain määrin, mutta se on parempi lukemaan yksinkertaisia sivuja, joissa kaikki sisältö on selkeästi kirjoitettu HTML-lähdekoodiin. Tarkista Search Consolesta ja Cache-hauilla että Google osaa lukea sivuasi, ja että Google näkee saman kuin me näemme kun katsomme sivustoa.

9. Varmista E-E-A-T

E-E-A-T viittaa käsitteeseen “Experience, Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness” (E-E-A-T). Varmista että sivustollasi on asiantuntijoita joilla on ensikäden kokemusta ja arkipäivän asiantuntemusta. Varmista että sivustosi on luotettava ja ole näkyvissä muilla sivustoilla. Varmista olevasi luotettava lähde jolla on kokemusta asiasta, jotta Google uskaltaa näyttää sivustoasi korkealla hakutuloksessa.

10. Rakenna linkkejä

Ulkoisten linkkien merkitys rankingeissa on edelleen yksi tärkeimmistä ranking factoreista. Linkkien ostaminen ei ole laillista Googlen silmissä ja Google voi rangaista sinua siitä jättämällä sivustosi pois Googlen hakutuloksista. Voit rakentaa linkkejä orgaanisesti eri SEO-taktiikoilla, ja ansaita linkit. Googlekin tykkää tästä ja palkitsee paremmilla sijoituksilla.

Hakukoneoptimoinnin mittaaminen

Hakukoneoptimoinnin tuloksia voi mitata monella tapaa joista tärkeimmät ovat: tärkeiden hakusanojen sijoitus Googlessa, orgaaninen liikenne sivustollesi sekä orgaaniset myynnit tai liidit.

Hakukoneoptimoinnissa kaikki vaikuttaa aina kaikkeen. Joskus sivustolla tekemä muutos on helppo nähdä rank tracking työkaluista kuten Semrushista, Ahrefsistä tai Wincheristä ja tulos näkyy heti kun sanat ovat kipuneet ylöspäin. Toisinaan muutosta ei näe heti, ja jatketaan optimoimasta sivustoa, tehdään lisää sisältöä ja testataan uusia juttuja. Joskus se mitä tehdään tuottaa tulosta vasta myöhemmin, ja aina ei voi edes tarkoin tietää mitkä jutut ihan tarkalleen vaikutti siihen että rankingsit kiipeilevät ylös. Se voi myös olla monet jutut yhteensä jotka tekivät sen että sijoitukset parani. SEO vaatii pitkäjänteistä työtä, jotta sivusto ansaitsee ensimmäisen sijan Googlessa, ja kilpailu on kovaa.

Yhteenveto

Hakukoneoptimoinnilla voi saada ilmaista liikennettä sivustolle sijoittumalla korkeammin Googlen hakutuloksissa. Hakukoneoptimointi on myös jatkuva prosessi, jossa parannetaan verkkosivustoa niin että haluttu sivu näkyisi korkealla Google-hakutuloksissa. Tämä tapahtuu muun muassa hakusana-analyysin, sisältöhubejen linkittämisen ja E-EAT:n (Experience, Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness) avulla. Hakukoneoptimoinnin tuloksia voidaan mitata esimerkiksi tärkeiden hakusanojen sijoituksella Google-hakutuloksissa, orgaanisella liikenteellä sivustolle ja orgaanisilla myynneillä tai liideillä. On tärkeää muistaa, että hakukoneoptimointi on hidasta ja pitkäjänteistä työtä, mutta sen avulla voi ansaita näkyvyyttä hyvillä sijoituksilla Googlessa.

Lähteet

Björkskog, J. (2018, November 25). 12 Rules for SEO. Jonathan Björkskog. Retrieved April 30, 2023, from https://jonathanbjorkskog.com/12-rules-for-seo/

Björkskog, J. (2015, February 6). Sökmotoroptimering. Growth Marketing. Updated February 23, 2022. Retrieved April 30, 2023, from https://jonathanbjorkskog.se/soekmotoroptimering/

Google Search Central. (n.d.). Search Engine Optimization (SEO) Starter Guide. Google Search Central. Last updated March 21, 2023. Retrieved April 30, 2023, from https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide

Makosiewicz, M. (2023, March 6). E-E-A-T Is the New E-A-T. What the New “E” Means for SEO. SEO Blog by Ahrefs. Retrieved April 30, 2023, from https://ahrefs.com/blog/eeat-seo/

Ray, L. (2022, December 15). E-E-A-T and Major Updates to Google’s Quality Rater Guidelines. Search Engine Land. Retrieved April 30, 2023, from https://searchengineland.com/google-search-quality-rater-guidelines-changes-december-2022-390350

Southern, M. G. (2022, December 15). Google E-E-A-T: How to Demonstrate First-Hand Experience. Search Engine Journal. Last updated March 6, 2023. Retrieved April 30, 2023, from https://www.searchenginejournal.com/google-e-e-a-t-how-to-demonstrate-first-hand-experience/474446/

Kasvuhakkerointia ja hakukoneoptimointia päivittäin, vuodesta 2019. Auttanut yli 40 yritystä hakukoneoptimoinnissa ja kasvussa. Growth Hacker ja SEO-konsultti kasvumarkkinointiyrityksessä Genero – the Growth Marketing Agency for the Nordics. Meta, Google Ads, linkedin ja Youtube markkinointi ja leadgeneration. Asiakkaina B2B, B2C ja e-commerce yritykset. Hakukoneoptimointia suomen, ruotsin, englannin, norjan, tanskan, saksan ja ranskan kielillä. Opiskellut yhteiskuntatieteiden maisteriksi, aiheena kehityspsykologia, Åbo Akademissa. Vapaa-aikana kasvattaa leikkokukkia sekä koodaa ja kirjoittaa Slow Flower Garden -blogia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *